Idwine's vioollessen

Wat ik belangrijk vind, is dat tijdens de vioolles plezier in het muziek maken voorop staat en dat de sfeer prettig en ontspannen is. Voor beginnende leerlingen gebruik ik de methode van Carmen Eberz, aangevuld met allerlei stukjes. Ook eigen inbreng is welkom! Ik werk gericht aan een goede houding, techniek en noten lezen. Bij mij duurt een vioolles 30, 45 of 60 minuten. Dit is afhankelijk van leeftijd en voorkeur, en bepalen we na overleg. Ik raad altijd aan om met 45 minuten te beginnen. Duo-lessen zijn eventueel ook mogelijk. Een proefles is €10,-

 

Lesgeld

De tarieven zijn gebaseerd op de richtlijnen van de Koninklijke Nederlandse Toonkunstenaars Vereniging. Voor leerlingen ouder dan 21 jaar wordt 21% BTW gerekend bovenop het lesbedrag.

 

Het tarief per les voor een halfuur is: € 22,50 (met BTW € 27,23)

voor 45 minuten:                                   € 33,75 (met BTW € 40,84)

voor een uur:                                         € 45-    (met BTW € 54,45)

 

Bij duo-lessen is het tarief per les (dus niet p.p.):

voor een halfuur:                                  € 25,-    (met BTW € 30,25)

voor 45 minuten                                    € 37,50 (met BTW € 45,38)

voor een uur                                          € 50,-    (met BTW € 60,50)

*Voor lessen in het Buurthuis ben ik genoodzaakt een bijdrage voor de zaalhuur te rekenen van €3,50 per halfuur.

 

 

Wat heb je nodig voor de lessen? 

Je houdt van muziek en wilt graag viool leren spelen. En je hebt natuurlijk ook een eigen of gehuurd instrument nodig. Een viool met schoudersteun, strijkstok en hars kun je huren bij verschillende vioolbouwers (zie links). Viool leren spelen gaat niet vanzelf. Het is daarom belangrijk om naast je vioolles ook dagelijks thuis te oefenen (studeren heet dat in de muziek) in een rustige kamer. Ook als ik aan huis lesgeef, wil ik dat in een rustige ruimte kunnen doen waar niet telkens iemand doorheen loopt. 

Het is fijn als ouders enthousiast zijn over het vioolspel van hun kind. Niets is zo ontmoedigend als ouders die zeggen dat het vioolspel van hun kind klinkt als kattengejank. De viool is een moeilijk instrument waar veel geduld, precisie en doorzettingsvermogen voor nodig is. Voor de precisie is het belangrijk dat de vingernagels kort geknipt zijn. Ouders doen er goed aan om hun kind aan te moedigen en het dagelijks studeren te stimuleren. Er zijn maar weinig (jonge) kinderen die dit uit zichzelf doen. Een vast moment op de dag werkt meestal goed, bijvoorbeeld vlak voor het eten.